Tilbage Til forsiden    Til oversigten

 

Breve fra udvandrerne

 

 

Peder Rasmussens to sønner Anders og Peder udvandrede til USA i henholdsvis 1892 og 1893. Anders boede i Minneapolis, Peder i Hopkins, dengang en landsby på godt tusind indbyggere fem km sydvest for Minneapolis. Det er en solstrålehistorie på den måde at de klarede sig godt. Sammenlignet med de kår de kom fra endog særdeles godt. Den yngste Peder havde i Danmark arbejde nok dels ved landbruget og dels som udlært blikkenslager, så for hans vedkommende kan ren eventyrlyst have været en del af motivet. Men for Anders og Sine har det været regulær fattigdom der drev. Anders var væver og det har givetvis knebet ganske gevaldigt med at skaffe føden ved det erhverv i 1890'ernes Danmark. Anna Christiansen har kunnet fortælle at Anders og Sine på et tidspunkt før udvandringen måtte henvende sig til familien på Ringe Mark om de dog ikke kunne undvære en flæskeside, fordi de ikke selv havde noget at spise.

Samtidig med at det blev en solstrålehistorie, blev det som de fleste udvandrerhistorier også en vemodig historie for begge parter. De fik aldrig hinanden at se igen ansigt til ansigt. Allerede i det første brev skriver Anders' kone Sine: vi ses vist aldrig mere i denne verden svigerfader, men vi må jo håbe med Guds hjælp at ses en anden gang, jeg skal nok blive god mod din søn - farvel. Og Anna Christiansen afslutter den mundtlige tradition om udvandrerne mange år senere med ordene: (Peders) 'tre piger, men de kunne jo ikke tale dansk, så vi har jo aldrig hørt fra dem siden deres forældre døde, og Peder døde også.'

 

2. aug. 1892. Fra Anders (og Sine) til Anders' far Peder Rasmussen. Netop ankommet til Amerika efter 9 døgn på Atlanten. Sine har været lidt forkølet, men de har ikke været søsyge. Begejstrede vendinger om New York. De har haft det hyggeligt med øl og dansk snak (hos musikanten Peter?). Anders kan nemt få arbejde på en savmølle – De har ikke hus endnu, men skal se at leje en lejlighed.

Søndag den 16. juli (1893). Brev fra Peder i Kristiania, Norge. Til hjemmet på Ringe Mark. Han er på vej til Amerika og fortæller om rejsen fra København, vejret og maden ombord.

18. sept. 1893. Brev fra Peder til hjemmet på Ringe Mark. Han arbejder ved landbruget i Minneapolis, hvor majshøsten er i gang. Dsu. om vejret, om andre danskere i lokalområdet - og lidt mere om rejsen over.

5. dec. 1893. Fra Anders og Sine, sikkert til familien på Ringe Mark. Om julegaverne der er sendt med. De er glade for at Peder også er kommet til Amerika så de har nogen at snakke med. Anders går til engelsk om aftenen - og det går godt.

11. dec. 1893. Fra Peder til hjemmet på Ringe Mark. Han opholder sig stadig i Minneapolis, men han er lige flyttet i en ny plads hos en dansker, hvor han har 34 køer at passe. 'Jeg har lige holdt fødselsdag sammen med 3 andre danskere'

20. nov. 1894. Fra Anders og Sine til 'svoger og søster' (?) Anders arbejder hos en rørlægger. Måske vil det ikke vare, men de klarer sig godt økonomisk. En pige der har boet hos dem kommer hjem til Danmark og har gaver med.

20. juni år? Fra Signe til 'Kjære Venner'. Anders har arbejde på en uldmølle. Det har været dårligt med arbejde de sidste to år. Vi har pensionærer. Vi er flyttet.

Brev på et tidspunkt mellem 1894 og 98. Fra Anders til 'svoger og søster'. Takker for billede af børn. Sine syg - kan ikke tåle kulden ude. Anders skal lave juletræ for de danske børn i Dania Hall 2. nytårsdag.

3. dec. 1901. Fra Anders og Sine til 'svoger og søster'. De har modtaget brev og fotografi af søster og svogers børn og lover at sende et af deres egne. Sine har nervegigt. Anders er øltapper på et bryggeri. Peders lille pige har haft hoste.

29. febr. 04 (06). Fra Peder i Hopkins. Peder har en gård i forpagtning og om dens økonomi og kreaturer. Jensine gør brevet færdigt og beklager sin søsters død i Nærå. Ønsker tillykke helt til 5. april.

30. sept. 1904. Fra Peder og Jensine i Hopkins. Skrevet af Jensine til 'Svigerfar'. Deres stald er blæst om. De skal bygge en ny hvor der er plads til 75 køer.

Julekort 1911 fra Sine og Peder i Hopkins til hans søster Ane Marie og hendes mand Mads på Ringe mark.

Postkort 1911 fra Sine og Anders i Minneapolis.

Postkort 1913 fra (Peders) Sine. Hilsen fra 'Papa' (Peder?).

Postkort 1915 fra Anders og hans nye kone Anna

Postkort 20'erne eller 30'erne fra Anders.

5. dec. 1935. Fra Anders til Anna Christiansen. Glædelig jul. De har haft besøg af stedsøn og hans kone og hendes datter, der nu er 13 og som boede hos dem til hun var 3.